Monday, December 29, 2008

AkuLah CheRoOkEe…

Sabtu lepas..saat yang aku nantikan..seawal morning aku begerak ke pwtc menaiki tren ke stesen putra. Tibanye disane…aku tgk..byknye kete2 4wheels drive nie…mmg agak kagum..huhu. Masing2 pilot yg serba ensem..menggunakan name samaran dari pokok2 (cth Rhu,Pelawan,Bakau n Etc)…kerna kite nak msuk hutan nie kene communicate ngan mesra alam.. :P


Kete yg aku naiki meluncur ngan gayenye (Group- Redah 4x4)..merupakan one of the Marshall..ketenye siap ngan siren polis n lampu yg seakan2 polis..kerna tugas pilot kete yg ku naek nie adalah mengawal traffic n halang kete dari gerak at every traffic light..memastikan konvoi xteputus..or tetinggal. Lupelak..dorunk nielah geng MERCY Msia yg menolong mangsa2 di Bukit Antarabangsa arituh..baek tul dorunk nie. 12 bijik kete smuanye yg join konvoi…



Konvoi dari KL dan Seremban bertemu di Kampung Chennah, Kenaboi, Jelebu. Disane…media dari SINAR HARIAN Negri Semilan, RTM Negri 9, Majalah Libur dan Gaya Travel menunggu utk mengikuti kami menyertai konvoi.


Tempat pertame yg dilawati ialah air terjun Lata Kinjang(waterfall tertinggi di Msia)…mmg tinggi gler tmpt tuh. Nak turunke tmpt tuh mmg curamla..jalan kaki ke bawah dekat 2 kilometer gak la. Suasane tmpt tuh mmg cantik..aman..Nyaman sgt. Kerna mmg xde orunk tmpt tuh kecuali kiteorunk n team2 REDAH. Aktiviti Abseiling atau menurun puncak gunung ditunjukkan di sini..



Selepas makan tengahari di air terjun..kami begerak ke kawasan pekampungan orang asli (Kampung London)…begitu indah skali toilet dorunk..tanpe pintu n ade tmpt flush..huhu. Selepas Sesi Bekenalan..kami dipakaikan daun di kepale masing2 sebagai tanda menerima kunjungan pelawat. Ditmpt tesebut juga..tarian org asli dipersembahkan..

Tibenye petank..kami ke kawasan sungai untuk aktiviti Tubing pula…disini masing2 perlu memakai life jacket dan mengambil Tube masing2. Kami mencuba bagaimana rasenye meluncur didlm air deras n penuh batu2 besar..Pepandaila nak Kawal pegerakan masing2…huhu. Puas gler dapat rase kesejukan air sungai yg bersih dari pencemaran alam…





Sesudah puas mandi manda..kami begerak ke Kem Kenaboi..yg ditepinye juge ade sungai…huhu. Sronoknye kiteorunk….mmg puasla. Aktiviti malam diserikan dgn Karaoke…hebat tul Pengarah nyanyi lagu2 rock nie…mmg sporting abes..mesra alam tul..taniah. Haa…BBQ juge dihidangkan..dorunk ni xmakan2 pon ayam tuh..lebey rela conquer microphone dari makan.. hmm..Tido? aku mmg xpuasla..even ngantuk tapi sakit badan..tanak belekuk2. Adoi..xpe2, naseb diberi khemah.

Keesokan hari pula..Ahad, aktiviti jungle trekking dibuat. Didalam hutan tersebut kami ditunjukkan cara2 survive dlm hutan…how nak nyalekan api even smuanye lembap.. Sepanjang pejalanan dlm hutan tesebut mmg sgt unik flora faunanye..ditambah ulat gonggok yg akan membulatkan dirinye seperti sebiji bola kecik. Ade gak anasir2 yg mengejar pergerakan kami dan dahagekan darah…cthla..Pacat n Lintah..due2 ni mmg kawan baek..ramai gler yg digigit kecuali aku..chaiyok nandosan… kalo nak tau.. Pacat nie die tinggal dalam tanah n akan keluar bile ade gegaran dari di atas pemukaan tanah.

Selepas abes aktiviti tersebut..kami trus pulang ke Kem Kenaboi. Pejalanan tadi adela gak dlm 2jam. Bcoz of keletihan n kepanasan…kami melakukan aktiviti tubing didalam air lagi skali..sebelah kem je. Kawasan ni agak bahaye kerna lebey banyak batu2 besa yg bedekatan kiri kanan..salah pusing kepale tehantuk batu n lemas.




Sesi bergambar pasti xdilupakan pade petank ari dan masing2 memakai baju ZOOM Kenaboi…yg diberi oleh T.MSIA negri 9. Inilah pengalaman yang paling best bagi aku..xternilai melankoliknye...



11 comments:

paCat said...

Dalam entry ni, ko tulis cmni...


-Ade gak anasir2 yg mengejar pergerakan kami dan dahagekan darah…cthla..Pacat n Lintah..due2 ni mmg kawan baek..ramai gler yg digigit kecuali aku..chaiyok nandosan… kalo nak tau.. Pacat nie die tinggal dalam tanah n akan keluar bile ade gegaran dari di atas pemukaan tanah.


Soalan dari paCat : Apa salah aku? Hahahaha..!! Selamber je kn ko kutuk kaum2 aku tu..hahaha..!!

ContemplatingAlone said...

hah aku tak percaya ko pegi!! sebab gamba ko ade 1 je! itu pon dalam kereta!! tah pape la!!!

syndrome of roXstar said...

hahaha..nandos die sure mlekat kt abg2 marshall tuh sbb xlarat laarr tuh!~

c i k y u said...

ehe...nandos...baru baca entry ni...=)

pacat? haa, kan? tetiba terlintas cane pacat tu boleh dapat nama ye?(bukan pacat the animal tu, tapi pacat kawan kita tu....hhhmmmm....)

kamu diluar kelihatan sangat pasif, tetapi entry ini menunjukkan kamu seorang yang tak pasif....hhhhmmmmmm....

syndrome of roXstar said...

bwat pengetahuan cik yu..

*nandos terpaksa LASAK..hehehehe..

kalo x die amnje st..yeaHhh bru padan muke die!!

nAndOsDorChArD said...

muahahaha...pasif? ngehehe...lebey kurangla..die tgk sape yg berada di sbelah nandos...make nandos akan bertukar la..haha

nAndOsDorChArD said...

ko xsalah cat...tapi ko yg ske gigit2 orunk nie kan..hehe.

ko xcaye gak bobo? huhu..ko nak pic cane? nnt aku msukkan..aku xcukup mase nak on9 nie..huhu. tapi dptla jap..

c i k y u said...

syndrome of roxstar, terpaksa? so maknanya in real nandos itu adalah......izit? teng..teng..teng...

nandos, kamu tau tak ada seorang student uitm yang sebijik macam kamu? selalu tertukar antara kamu dan dia...nanti if i get a chance i snap his pic and tunjukkan kat kamu yeh? (kenapa ak sangat bersungguh2 nih? hhhmmmm....)

nAndOsDorChArD said...

ape in real? bkn tepakse lor..nandos mmgla seorunk insan yg senyap..tapi bile dtg genetik yg bwat me bekate2..then me jadi laen lor..

cikyu: MAYBE orunk yg kamu cakap tuh bf june dayana ea?

paCat said...

yaaa ~ aku sokong


Eddy the Bf..hahaha


Roxxstar mane? ooo roxxstar..hahaha, mari makan chendol brsama saya..

c i k y u said...

oh? bf si june ke? tidak lah ku tau dia itu siapa...nama pun tak tau la eddy ke sape juga..mnanti diriku akan siasat...huhu...