Thursday, August 26, 2010

Bertuahnya Wanita Punggung Besar

Satu kajian kumpulan penyelidik Universiti Oxford di Britain mendapati wanita yang memiliki punggung dan paha besar kurang berisiko diserang sakit jantung dan kencing manis, lapor sebuah akhbar semalam.

Kumpulan saintis itu menyatakan lemak punggung dan paha boleh mengurangkan kesan protein cytokine iaitu penyebab keradangan dan arteri tersumbat. Ia berbeza dengan sel lemak di bahagian perut yang dikaitkan dengan penyakit jantung dan diabetes kerana ia mengandungi cytokine yang tinggi.

Lemak punggung dan paha turut mengandungi sejenis hormon bagi melindungi salur darah dan bertindak mengawal kandungan gula dalam darah serta mempercepatkan pembakaran lemak.

“Lemak di sekitar punggung dan paha berbeza dengan lemak di perut. Terdapat lemak yang baik dan buruk sama seperti kolesterol berfaedah dan kolesterol yang berbahaya,” kata ketua kajian tersebut, Dr. Konstantinos Manolopoulos.

Menurutnya, selebriti berpunggung besar seperti Jennifer Lopez (JLo) dan Beyonce merupakan contoh ikutan lebih baik bagi kesihatan wanita berbanding model yang kebanyakkannya bertubuh kurus dan kurang kandungan lemak seperti Kate Moss. – Agensi

Kalau betul seks boleh mengurangkan kebarangkalian serangan jantung di kalangan lelaki, mereka yang dah kahwin patut ambil kesempatan ni. Haha. Selain dapat pahala, dapat juga bersenam untuk kesihatan.

Mereka yang belum kahwin tu, kalau rasa dah sampai masa, kahwin je la cepat-cepat. Jangan pula berzina. Untuk yang perempuan, anda dah ada lagi satu sebab untuk tidak malu malah berbangga jika memiliki punggung yang besar!!

3 comments:

Petite Fairy said...

bertuah sy hihihihi

nAndOsDorChArD said...

wina : haha..yakinke? baguslah kalo centu.. :P

nAndOsDorChArD said...

wina : haha..yakinke? baguslah kalo centu.. :P